Solsken och en ny sadel

Är det inte det ena så är det andra… Under vintern skyllde jag på vinterdeppighet som en ursäkt för att inte blogga, nu är det de fina vårdagarna som hindrar mig. Jag har helt enkelt haft fullt upp! Jag har börjat ta Teddy på kort skritturer, vi har tömkört en del och han har även fått följa med som handhäst på körrundor med en kompis och hennes häst. Och självklart har vi jobbat på med vår Straightness Training för att stärka och stabilisera Teddys kropp inför framtida äventyr! Jag försöker strukturera upp träningspassen någorlunda jämt över veckorna så att det finns gott om tid för återhämtning och uppbyggnad, och däremellan varvar vi med lite miljöträning

 

Vad säger ni förresten om mitt senaste fynd? En bättre begagnad portugisisk Relvas-sadel som sitter som en smäck på Teddy, och likaså jag i den…






Vi synar oss själva!

Att det är bra med feedback från andra människor är väl oomtvistat, men jag tror att man kan lära sig mycket genom att titta på sig själv också. Tyvärr kan man ju inte göra det i realtid, men förhoppningsvis ser man detaljer man kan jobba på om man filmar sig själv. Så det gjorde jag, och detta är vår lördageftermiddag i ridhuset.







Första travstegen!

Såhär duktig var lille Teddy första gången vi travade "på riktigt"! Trots att det var en ovanligt blåsig dag och både människor och hundar i skogen så skötte han sig exemplariskt och lyssnade på mig.





Lön för mödan

Jag var så stolt över min lille häst igår! Jag sadlade honom och skrittade en runda i skogen, han trampade glatt på och lät sig styras dit jag ville att han skulle gå. Vår utrustning var westernsadel, westernträns med ett rakt, mjukt novabett och repgrimma där tyglarna var fästade. Bettet fanns med enbart för tillvänjning, och styrningen skedde enbart med repgrimman.

 

När vi kom tillbaks mot stallet träffade vi en vän och hennes häst, de skulle ut och träna körning. Teddy var så nyfiken på vagnen att vi följde med på deras runda, jag ledde honom och han hade fullt upp med att storögt titta på de snurrande hjulen och försöka undersöka vagnen. Väl tillbaka på stallbacken kom vi lagom till fritimman i ridhuset, och självklart tog vi tillfället i akt och miljötränade även där. In och upp i sadeln, styrningen fungerade fint och det blev till och med några steg trav.

 

Teddy har inte ens fyllt 3 år än, och han skötte sig exemplariskt hela tiden trots massor av störningsmoment. Oavsett om det var skrämmande eller roliga saker vi stötte på så lyssnade han på mig och behöll lugnet. Jag tar det som ett bevis på att mina träningsförsök fungerar!






En ny blogg är på gång...

Jag har påbörjat ett nytt projekt. Jag har påbörjat en distansutbildning inom Straightness Training! ST går mycket förenklat ut på att med hjälp av grundlig "gymnastik" hjälpa hästen att bli så symmetrisk som möjligt, öka dess rörlighet och styrka och att stärka upp bakbenen för att hästen lättare skall kunna arbeta så skonsamt som möjligt även med en ryttare på ryggen.  


Duktiga holländska hästtränaren Marijke de Jong har äntligen börjat göra sina kunskaper tillgängliga för omvärlden, och all information finns numera på engelska. Det kommer att bli en hel del att lära, både praktiskt och teoretiskt, och för att kunna ha koll på min och Teddys utveckling har jag startat en blogg som enbart kommer att handla om ST. Denna blogg kommer dock att finnas kvar, och här kommer innehållet att fortsätta vara en blandad kompott om allt från miljöträning och hovvård till foder till täcken!


Den som är nyfiken på Straightness Training kan gärna besöka Marijkes hemsida HÄR, och den som vill följa min utbildning är välkommen till min andra blogg HÄR! Den är på engelska eftersom jag gärna vill att fler ST-intresserade följer mig för att kunna ge mig tips och råd, och tyvärr är det än så länge bara ett fåtal i Sverige. Det tänker jag ändra på!


Här bjuder jag på en av våra första försök till att komma underfund med Straightness Training:







RSS 2.0